Výsledky Eurovízie 2015


Náš tím sa počas predchádzajúceho týždňa nachádzal priamo v dejisku Eurovízie - vo Viedni. V centre pre novinárov sme mali možnosť pracovať traja, dokopy sa však vo Viedni nachádzalo až 15 našich členov. V tomto článku vám prinášame výsledky, štatistiky a zaujímavosti z hlasovania z tohtoročnej Eurovízie.





Právo hlasovať malo tento rok 40 zúčastnených krajín. Každá krajina udeľuje 1-7,8,10 a 12 bodov (svojmu 10.miestu dá 1 bod, 9.miestu 2 body a tak ďalej, až kým sa nepríde k TOP 3, ktoré získavajú 8,10 a 12 bodov). Celkovo tak mala každá krajina 58 bodov (1+2+3+4+5+6+7+8+10+12), čo celkovo činí 2320 bodov (40 krajín po 58 bodov). 
Body z každej krajiny sa počítajú pomerom 50:50, kde 50% tvorí hlas poroty a 50% hlas divákov, ktorí hlasujú prostredníctvom telefonátu, sms alebo mobilnej aplikácie.

Víťazom sa s 365 bodmi stal Švéd Måns Zelmerlöw piesňou "Heroes". Måns bol už pár mesiacov pred súťažou jedným z horúcich favoritov a hrávať ho začali dokonca aj slovenské a české rádiá. Na prvé miesto ho zvolili aj členovia OGAE Slovakia (slovenský fanklub Eurovízie) v hlasovaní OGAE International. Måns skončil v diváckom hlasovaní až na 3.mieste. 


Na druhom mieste skončila Polina Gagarina, ktorá reprezentovala Rusko s piesňou "A million voices". Polina získala 303 bodov, čo znamenalo, že prvýkrát prekonala nevíťazná pieseň magickú hranicu 300 bodov. Polina získala 2.miesto aj u poroty aj u divákov.

Ako tretie sa umiestnilo talianske trio Il Volo, ktorých pieseň "Grande Amore" získala 192 bodov. V diváckom hlasovaní získalo trio 1.miesto. Nepodporila ich však odborná porota, čo spôsobilo veľký rozruch u niektorých novinárov a fanúšikov a začali sa diskusie, či má ešte odborná porota miesto v hlasovaní a či má naozaj zastávať až 50% hlasov.

Ďalšími krajinami, ktoré sa dostali do TOP 10, sú: Belgicko, Austrália, Lotyšsko, Estónsko, Nórsko, Izrael a Srbsko.

Na poslednom mieste spolu skončili Rakúsko a Nemecko, obe s 0 bodmi. Prvýkrát v histórii sa teda stalo, že hosťujúca krajina (Rakúsko) získala 0 bodov. Nemecko však aj napriek neprajnému výsledku potvrdilo svoju účasť na budúcom ročníku súťaže.

Zaujímavosti:
1) Hlasy odbornej poroty v Čiernej Hore a FYR Macedónsku boli diskvalifikované. Dôvodom bolo podozrenie na neférové hlasovanie. Hlasy azerbajdžanskej a arménskej poroty podozrivé neboli, napriek tomu, že každý z porotcov v Azerbajdžane udelil Arménsku posledné miesto, a naopak.

2) Česká republika by podla hlasov divákov postúpila do finále z 10.miesta. V kombinácii s hlasmi poroty však v semifinále skončili na 13.mieste. To isté sa stalo Slovensku v roku 2011, kedy TWiiNS boli v diváckom hlasovaní na 9.mieste a celkovo až na 13.

3) Elhaida Dani, ktorá reprezentovala Albánsko, žne úspech aj v Taliansku. Pred pár rokmi dokonca vyhrala súťaž Hlas Talianska. Talianski diváci jej poslali najviac hlasov a bola jasne na 1.mieste. Väčšina odborných porotcov jej však udelila najnižšie priečky, a preto v kombinácii bodov divákov a poroty nezískala ani 1 bod.


Zdroje: eurovision.tv, esctoday.com
FOTO: eurovision.tv

1 komentár:

  1. Tento ročník jenom potvrdil, že porota vůbec není objektivní a profesionální. Diváci měli lepší vkus i uši. Vždy v minulých letech překvapilo pár výsledků, ale na 60.jubileum je celé hlasování mimo? To je velký skandál a ESC ztratila na důvěryhodnosti. Jestli nepodnikne EBU kroky, velmi to ESC poškodí. Já jsem za zrušení, anebo (porota může regulovat částečně hlasování pro sousedy) rozdělit hlasy televoting:jury poměrem 3:1 a důrazně hlasování poroty kontrolovat. Taky bychom ale neměli zapomenout na zvláštní fakta z televotingu - Czech Rep gives Azer 12 pts? Bullshit.

    OdpovedaťOdstrániť