Cesta ke španělské tragédii

Španělsko reprezentované zpěvačkou Edurne se v sobotním finále umístilo na 21. místě. V letech 2009, 2011, 2013 a 2015 se tak umístilo v druhé polovině výsledkové listiny, zatímco v roce 2010, 2012 a 2014 slavilo úspěchy v její první polovině, dokonce i v TOP 10. Celý neúspěch španělské delegace byl velkým překvapením večera, ale následováním tradice. Španělsko vkládalo do zpěvačky Edurne velké naděje, že tento začarovaný kruh konečně zlomí. Po dobu eurovizních příprav se Edurne stávala favoritkou na TOP 10, to v následujících zkouškách podtrhl skvělý staging, choreografie i hlasový projev. 

Očekávání dobrého výsledku se odrazilo i na televizním ratingu. Španělskou TVE sledovalo v průměrně 6 milionů diváků s podílem na trhu 39,3% (o 817 tisíc diváků více než minulý rok) a průběhu vystoupení 8 275 000 diváků s podílem na trhu 47%, což je nejvíce od roku 2012 (Pastora Soler – Quedáte conmigo).

Španělská média vesměs vyzdvihují skvělý výkon zpěvačky Edurne, které ukápla během vystoupení nejedna slza, také zdůrazňují úsilí španělské delegace připravit vystoupení co nejlépe. Samozřejmě jsou i média, který nešetří, jak samotnou zpěvačku, tak celou Eurovizi. Konkrétně jim vadí politika, která se projevila obzvláště tento rok. Jako důvod neúspěchu se však jeví skoro žádné promo v zahraničí.  TVE totiž zrušila vystoupení Edurne na Eurovision in Concert v Amsterdamu a snažila se zpěvačku prezentovat pouze ve španělských televizích. Tento krok je zcela nepochopitelný vzhledem k tomu, že žádná země pro sebe hlasovat nemůže. Právě na toto odkazuje ve svém komentáři i autor písně  Peter Böstrom.

„Jsem na Edurně hrdý a na to, co přinesla Thomasovi, Tonymu a mé písni. Opravdu udělala Amanecer svým songem. Avšak, a pravděpodobně budu svých slov litovat, NEJSEM spokojen se Španělskou televizní společností a způsobem jakým spravuje svůj business a vztahy. Pokud trochu poodstoupíte a kouknete se na to znovu, zjistíte, že naslouchání je klíč k úspěchu. Neškrťte talentované umělce a autory ve své zemi, pracujte S NIMI a nakonec úspěch najdete.“


V médiích  se velmi vzpomíná fakt, že šaty, které měla během zkoušek a vystoupení na sobě (k dispozici byly troje šaty), stály dohromady 50 000 eur.

A jak svůj výkon vidí sama zpěvačka?
“Jsem velmi spokojená se svým vystoupením. Je pravda, že jsme si zasloužili skončit výše, ale hlasování nezáleží na mně. Cítím se vítězkou a především mi zůstala tato úžasná zkušenost. …  Každý má své vlastní kritérium a já považuji za důležité, že jsme přišli s velmi odlišným vystoupením… Také jsem velmi spokojená, že jsem obdržela podporu nejen ze Španělska, ale z celé Evropy.“


V neposlední řadě se celý internet a hlavně španělští fanoušci baví takzvanými meme. I to je jeden z důvodů, proč Eurovize trhala rekordy na sociálních sítích ve Španělsku.




Tereza Bucharová



Zdroje: 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára