Aktualizované: Dráma v Nemecku! Víťaz národného kola sa zriekol víťazstva v prospech súperky


Len pred pár minútami sa v nemeckom Hannoveri skončilo národne kolo preselekcie na Eurovíziu vo Viedni. V napínavej show sa do absolútneho finále dostali Andreas Kümmert, víťaz tretej série talentovej súťaže Hlas Nemecka z roku 2013, a Ann Sophie, víťazka takzvanej divokej karty, predfinálneho kola pre neznámenjších interpretov. 


Andreas sa v absolútnom finále predstavil s pesničkou Heart of Stone a Ann Sophie s piesňou Black Smoke. V esemeskovom hlasovaní vyhral Andreas, ktorý sa svojmu víťazstvu zjavne nepotešil. Po vyhlásení výsledkov zachoval kamennú tvár a vyhlásil, že sa účasti na Eurovízii zrieka v prospech svojej súperky. Aj keď by tento krok mohol byť interpretovaný ako veľký krok gentlemana, Andreas by mal myslieť na svojich fanúšikov, ktorí mu v celo-nemeckom hlasovaní vyjadrili veľkú podporu. 

Prečo sa teda Andreas rozhodol zúčastniť v národnom kole, aj keď asi dopredu vedel, že v sa prípade víťazstva cesty do Viedne zriekne? Špekulovať sa dá o dvoch dôvodoch: národné kolá v Nemecku sa tešia veľkému záujmu divákov a sú teda výbornou platformou pre prezentáciu interpretov. Andreas takto navždy zostane víťazom národného kola, bez toho, aby musel bojovať o dobrú priečku na Eurovízii. Druhým dôvodom môže byť tlak na Andreasa zo strany jeho hudobného vydavateľstva, ktoré národné kolo videlo ako možnosť jeho zviditeľnenia sa. 

Nemecká verejnoprávna televízia NDR druhú možnosť zamietla na tlačovej konferencii po finále a uviedla, že Andreasa vybrali, pretože jasne povedal, že sa na Eurovízii chce zúčastniť a len on vie o skutočných dôvodoch svojho rozhodnutia. Na margo hlasovania televízia uviedla, že bolo vyrovnané a nie je teda neférové, že do Viedne pocestuje Ann Sophie. 

Ann Sophie Andreasovi poďakovala a do Viedne sa teší. Víťazstvo vôbec neočakávala - na veľkej scéne stála po prvýkrát v živote a chcela si to len vyskúšať. Za zmienku stojí, že NDR už druhý rok stavila na formát, v ktorom sa stretnú známi a etablovaní umelci doplnení jedným držiteľom divokej karty. Vlani sa víťazom rovnako stala držiteľka divokej karty Elaiza s piesňou Is It Right

NDR nakoniec uviedla, že bude uvažovať o zmene formátu národných selekcií. 

Aktualizácia: 6. marca zverejnila televízia NDR výsledky hlasovania počas finálového večera. V superfinále dostal Andreas 78.7% hlasov, zatiaľčo Ann Sophie ich dostala len 21.3%. Dokopy hlasovalo viac ako 1.5 milióna divákov. Tieto výsledky vrhajú nové svetlo na Andreasove okamžité rozhodnutie nezúčastniť sa Eurovízie. Ostáva len dúfať, že tým svojich fanúšikov príliš neurazil. 

Nižšie si môžete vypočuť obe víťazné piesne. 









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára