PKN ponesú do Viedne fínsku vlajku! Eurovízia sa stáva platformou pre sociálnu inklúziu



Eurovízia vo Viedni sa blíži, a s jej blížiacim sa dátumom postupne rastie aj počet známych reprezentantov a ich skladieb.

28. februára svojho reprezentanta vyberalo Fínsko. Formát národného kola UMK, Uuden Musiikin Kilpailu, ktorý sa vysiela už štvrtý rok, dáva dôraz na rozmanitú žánrovú ponuku.
Preto sme okrem typických popových Satin Circus mohli vidieť aj reprezentantku sámskych kmeňov z Laponska Sojlu alebo fínskeho predstaviteľa indických bollywoodskych rytmov Shava. Súťaž napokon s prehľadom vyhrala punková formácia, Pertti Kurikan Nimipäivät, s pesničkou Aina Mun Pitää. Formácia je význačná tým, že všetci členovia trpia určitým telesným postihnutím a svojou hudbou chcú vyjadriť kritiku väčšinovej spoločnosti, ktorá sa o osudy ľudí s postihnutím často nezaujíma. Fínov tak zaujali slová víťaznej punkovej pesničky o integrácii, ktorú PKN svojou odvážnou účasťou predstavujú.

Víťazstvo PKN strhlo vlnu diskusie na sociálnych sieťach, kde zahraniční fanúšikovia Eurovízie len nechápavo krútili hlavami nad netradičným výberom Fínov. Obľúbencom fanúšikov bola popová pieseň Crossroads od Satin Circus, ktorá má znaky tradičnej eurovíznej pesničky a s prehľadom by sa dostala do finále Eurovízie. Fíni naopak odpovedali oslavou progresívnosti fínskych divákov, ktorí sa nenechali strhnúť mainstreamom a podporili sociálnu inklúziu.

Víťazstvo Conchity vlani v Kodani, ktoré sa nedá interpretovať inak ako víťazstvo inklúzie, možno nechtiac otvorilo pandorinu skrinku podobných počinov. PKN viditeľne neoplývajú mainstreamovým hudobným talentom, ale sú symbolom ďalšej marginalizovanej skupiny, ktorá bojuje o svoje práva. Svojím vystúpením dokazujú, že aj ľudia s postihnutím majú svoje sny, záľuby a talent. Netreba však zabúdať, že Eurovízia je v prvom rade pan-európskym hlasovaním o najlepšej piesni roka. Je samozrejme úžasné, že sa Eurovízia v posledných rokoch stala silou propagujúcou práva marginalizovaných skupín na rovnoprávnosť. Dôležité však je, aby sa v prvom rade zachovala prapodstata celého festivalu, ktorou je oslava európskej hudby. Preto nám zostáva len dúfať, že Fíni si za svojho reprezentanta vybrali PKN, pretože ich očarila ich pesnička a nielen ich odvaha vystúpiť do svetla reflektorov.

Vystúpenie PKN si pozrite nižšie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára