Poznaj Viedeň


V našom novom seriáli "Poznaj Viedeň" budeme našim čitateľom týždenne poskytovať informácie o tomto kráľovskom meste, ktoré sa stane v máji diamantovou Mekkou hudobného sveta.
Dnes si predstavíme Viedeň a jej dopravu. Mesto ktoré leží v srdci Európy, je považované za dopravne najlepšie vybavené mesto Európy. 
Rozsiahla infraštruktúra ponúka turistom možnosť vychutnať si pamiatky z každého rohu.
Schwechat
 Viedenské letisko Schwechat je veľké, vyspelé a moderné letisko len pár kilometrov od Viedne. Letisko bolo otvorené v roku 1954 a ročne vybaví viac ako 21 miliónov cestujúcich. Je pýchou Austrian Airlines a Nikki Lufthaft. Schwechat má 3 terminály, ktoré slúžia viac ako 70 leteckým spoločnostiam. Mesto Bratislava a Viedeň sú spojené pravidelnou autobusovou linkou.





Hauptbahnhof
Viedeň mala 2 najväčšie vlakové stanice- Sudbahnof a Westbahnhof. Linky smerovali do celej Európy.
Začiatkom roka však boli obe zbúrané, pretože technicky nevyhovovali verejnosti. Ihneď sa začala výstavba obrovského vlakového komplexu Hauptbahnhof. Budova je otvorená len čiastočne. Dokončená má byť v roku 2015. Veríme, že do mája bude budova celkovo otvorená aby mohli fanúšikovia Eurovízie využívať jej služby.




Twin City Liner
Významnou skupinou dopravy vo Viedni je aj lodná doprava. Medzi Bratislavou a Viedňou premáva pravidelne "Twin City Liner". Ide o výletnú plavbu loďou z Bratislavy. Plavby sa stali obľúbenými a ročne využije možnosť plaviť sa do Viedne za nízke ceny viac ako 200 tisíc turistov alebo domácich. Na ceste do Viedne sa môžete kochať hradom Devín alebo krásou lužných lesov. Vo centre mesta sa môžete povoziť na gondolách po Dunajskom kanáli. Romantická plavba má svoje čaro.


Devín
Najobľúbenejším dopravným prostriedkom domácich a turistov je určite bicykel. V meste je vybudovaných 700 km cyklistických trás, ktoré vedú cez centrum a aj okolie Viedne. Všetky najväčšie historické pamiatky si môžete na bicykli obzrieť za 2 hodiny, bez návštevy.

Skupina cyklistov
Viedeň má aj svoje vlastné metro. U-bahn má 5 zástavok- U1, U2, U3, U4 a U6. Linka U5 chýba, no nikto
doposiaľ nevie prečo. Metrom sa dostanete takmer kamkoľvek. Od Dómu Sv. Štefana až po vyhliadkovú vežu Milenium. Viedenská mestská hala, dejisko 60. ročníka Eurovízie, sa nachádza na "Burggasse". Patrí pod linku U6.

U- bahn
  Električky patria ku každému mestu, no Viedeň ponúka hneď viac variant. Ak ste typ človeka čo sa ponáhľa, pre Vás je určená moderná a zrýchlená trasa električiek. Odvezú Vás rýchle, moderné a bezpečné stroje. Ak máte radi pamiatky a pohodovú jazdu, pre vás je určená historická železnica, pri ktorej si môžete vychutnať spanilú jazdu mestom

Historická električka

 Zlatým klincom dopravy vo Viedni sú kráľovské koče. Konské záprahy sú súčasťou dopravy v meste a
Lipické kone
ponúkajú neopakovateľný zážitok pri prehliadke mesta. Ich centrom je palác Hofburg. Pre turistov zo Slovenska sú pripravený aj slovenský sprievodcovia, ktorí vám v koči radi porozprávajú o každej uličke vo Viedni. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára