Nemecko stiahlo voľbu svojho reprezentanta

Tento rok je okolo Nemecka poriadny rozruch. Po škandále z národného kola a totálnom fiasku vo finále vo Viedni prišla ďalšia chaotická situácia. Len dva dni po vyhlásení Xaviera Naidoo ako reprezentanta pre Štokholm, nemecký vysielateľ svoju voľbu stiahol.


Hoci sa zdalo, že Nemecko svojím výberom urobilo skvelý krok, keď sa rozhodlo poslať tak mimoriadne úspešného interpreta, strhla sa vlna protestov zo strany nielen nemeckých fanúšikov, ale zo strany ostatných fanúšikov v celej Európe. Tí tvrdia, že hoci je Xavier mimoriadne úspešný, je taktiež veľmi kontroverzný, čo sa podľa televízie NDR nezlučuje s myšlienkou Eurovision Song Contest. Hneď po jeho nominácii fanúšikovia upozorňovali na jeho názory k politickým témam či sexuálnym menšinám. Na vlne tvrdých reakcii sa zviezli aj média a tak začal nemecký vysielateľ konať.

Včera bolo oficiálne oznámené, že Xavier Naidoo Nemcov do Štokholmu reprezentovať NEPÔJDEThomas Schreiber, vedúci zábavy NDR, prehlásil: „Naidoo je perfektný interpret, ktorý podľa mňa rozhodne nie je homofób, nie to ešte rasista. Očakávali sme, že bude národ rozdelovať, ale takéto množstvo reakcii nás popravde prekvapilo. Situáciu sme odhadli zle. Eurovízia je zábavná show, v ktorej sa kladie dôraz na hudbu a vzájomnú toleranciu medzi národmi. A to by sme mali zachovať. Z tohto dôvodu nebude Xavier Naidoo reprezentovať Nemecko

Toto rozhodnutie však vyvolalo ďalšiu vlnu nesúhlasu, tentokrát zo strany Xavierových fanúšikov. Tí kritizujú zbabelosť vedenia televízie a ich ľahkú ovplyvniteľnosť. Pripomínajú, že s tohoročným rozhodnutím a vyslaním speváčky Ann Sophie nesúhlasila omnoho väčšia časť obyvateľstva a aj napriek tomu k zmene nedošlo. Do Viedne pritom, podľa ich slov, odišla s podpriemernou piesňou, ktorá nakoniec totálne prepadla a výsledok bol pre Nemcov absolútnym fiaskom. Spochybňované sú taktiež obvinenia na Xavierovu adresu a to len z dôvodu nepochopenia jeho textov.

Jeho výber rozdelil nemeckú spoločnosť na dva tábory. Kým jedny boli nadšení, druhá časť reagovala veľmi negatívne. Olej do ohňa začali prilievať aj média, ktoré si zgustli na jeho doterajších škandáloch. 
„Na jednej strane bojuje proti rasizmu a xenofóbii, na druhej strane však neuznáva odlišnosti ďalších skupín. Je to nacionalista a homofób,“ tvrdia jeho odporcovia.

Web Eurofire.me informoval, že je vyhranený najmä politicky. Podporuje ultrapravicovú stranu Reichsbürger, ktorá tvrdí, že Nemecko nemá nijaký právny základ a za ideálne štátne zriadenie považuje republiku v medzivojnových rokoch 1914 až 1937. Podľa Xaviera je Nemecko neslobodné a ľudia žijú v okupovanej zemi. Spochybňuje aj udalosti z 11.septembra 2001. Naidoo je známy svojimi konšpiračnými teóriami, ktoré sú podľa odborníkov absurdné a nebezpečné. Americké teroristické útoky sú v jeho očiach iba obyčajným spiknutím, pričom médiá v ňom ovplyvňujú názory väčšinovej spoločnosti.

Svoje postoje často vyjadruje aj vo svojich textoch. Po výhre v Bundesvision Song Contest 2012 sa netajil svojim odporom voči homosexuálom. V jednej z nezverejnených piesní dua Xavas, ktoré založil s Koolom Savasom a vyhral už spomínaný Bundesvision, prirovnávali homosexuálov k pedofilom, zločincom a satanistom. Mnoho ľudí o ňom hovorí ako o podporovateľovi násilia. On sám pritom však tvrdí, že bojuje za lásku, slobodu a toleranciu.

Klinec po hlavičke udrela nakoniec aj tohtoročná nechcená reprezentantka Ann Sophie. Skúsenosti zo súťaže si síce cení, avšak na druhej strane ide, podľa jej názoru, iba o dočasné pozlátko. Po skončení show sa stala terčom silnej ignorácie zo strany producentov, spoločnosti a dokonca aj fanúšikov. Nenahrala nijaký nový singel a nikde nevystupovala, hoci o to mala záujem. Vina tak nakoniec, podľa jej slov, nie je na jej strane.

Televízia NDR tak musí hľadať nového reprezentanta a len čo ho bude mať, informuje o tom verejnosť. Ostáva už len dúfať, že pre nového reprezentanta bude jeho reprezentácia o niečo dôstojnejšia a príjemnejšia ako tohtoročná. A snáď privezie domov aj nejaké body.



zdroj: escportal.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára