Kaliopi po tretíkrát vo farbách Macedónska

Skvelá správa dnes dorazila aj z Macedónska. Tamojší vysielateľ oznámil, že krajinu odíde budúci rok reprezentovať balkánska hudobná legenda Kaliopi. Tá sa na eurovízne pódium vracia po štyroch rokoch so skladbou "Dona" a toto bude jej tretia účasť. Naposledy sa zúčastnila v Baku v roku 2012 s piesňou „Crno i Belo“. Vo finále skončila na 13.mieste, čo bol pre Macedóncov najlepší výsledok od roku 2006.

Kaliopi Bukle sa narodila 28.decembra 1966 v meste Ohrid v Macedónsku. Svoju kariéru začala už ako desaťročná v roku 1976 na detskom festivale „Zlatno Slavejče“, kde vyhrala s piesňou „Mojata učitelka“. Neskôr sa, roku 1978, pridala k zboru Zapro Zaprova „Razvigorče“ s ktorým vystupovala aj v Československu. V tomto zbore pôsobila do roku 1980. Štyri roky študovala sólový spev pod vedním Marije Nikolovskej.
V roku 1984 založila s Romeom Grillom  vlastnú skupinu „Kaliopi“. Dva roky po založení tejto kapely vydala debutový album s rovnakým názvom. Úspešným singlom z tohto albumu bol „Da more zna“, s ktorým sa jej podarilo zvíťaziť na Split Festival.

Rok po vydaní debutu vychádza druhý úspešný album „Rodjeni“. Skupine sa darilo najmä na domácej scéne. Vystupovala na festivaloch, v televíznych shows, najmä v televíziách TV Zagreb, TV Belgrade, TV Sarajavo a jej turné zahŕňalo aj niekoľko koncertov v Sovietskom zväze. Na vrchole popularity skupiny sa Kaliopi a Romeo presťahovali do Švajčiarska. To znamenalo okamžitý rozpad skupiny.
Kaliopi sa na hudobnú scénu vrátila až v roku 1996. Jej sólový comeback odštartoval Skopje Fest, národný výber pre Eurovision Song Contest. S piesňou „Samo Ti“ sa dostala do predkvalifikácie vtedajšieho eurovízneho ročníka. Tu však, bohužiaľ, obsadila jedno z najnižších hodnotení.

Od roku 1999 funguje aj ako textárka pre rôznych macedónskych interpretov. Úspech jej textov ju donútil k tomu, aby nahrala svoj debutový sólový album. Eurovízie sa zúčastnila aj autorsky. Pre Gorgiho Krstevského napísala pieseň „Za samo eden den“. Na pódiu ho sprevádzala ako vokalistka a singel nakoniec skončil na piatom mieste. Medzi jej ďalšie zverenkyne patrili aj bývalé macedónske reprezentantky Elena Risteska Karolina Gočeva.


K dnešnému dňu má na konte dokopy 11 albumov. Macedónsky vysielateľ MKRTV oznámil, že pieseň by mala byť predstavená vo februári budúceho roka. Autorsky sa na nej bude podieľať Samotná Kaliopi aj jej producent Romeo Grill, ktorý je autorom jej predchádzajúcej eurovíznej skladby a taktiež mnohých jej hitov.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára