Vyspovedali sme Sunstroke Project z Moldavska!

Sunstroke Project je trojčlenná skupina, ktorú tvoria Sergei Yalovitsky (vokály), Anton Ragoza (huslista), Sergey Stepanov (saxofonista). Pamätať si ich môžete z roku 2010, keď reprezentovali Moldavsko spolu s Oliou Tirou a skladbou "Run Away". Suntroke Project patria k takmer pravidelným účastníkom moldavského národného výberu. Rozhodli sme sa chlapcov trošku vyspovedať a oni nám ochotne odpovedali na naše otázky. 





V prvom rade, gratulujeme k reprezentácii Moldavska na nadchádzajúcom eurovíznom ročníku v Kyjeve.  Môžete sa našim čitateľom predstaviť a povedať viac  o sebe? Napr. Kde a ako ste sa spoznali, kto prišiel s nápadom vytvoriť takéto  zoskupenie atď.

Sunstroke Project je jedinečný hudobný projekt z Moldavska, známy vďaka nezvyčajnej kombinácii huslí, jazzového saxofónu a magických vokálov. Náš tím vznikol v roku 2008, no v súčasnom formáte sme od novembra 2009. V roku 2010 Sunstroke Project reprezentovali Moldavsko na Eurovízii v Nórsku. V roku 2011 sme na WCOPA (World Championships of Performing Arts) v LA získali 13 zlatých medailí a stali sa tak najlepšou inštrumentálno-vokálnou skupinou na svete. V týchto dňoch dokončujeme náš 2. album a pripravujeme sa našu reprezentáciu Moldavska na Eurovízii 2017.

Vieme, že ste sa moldavského národného výberu zúčastnili päťkrát (vrátane tohto roka). Čo pre vás Eurovízia a táto účasť znamená?

Pre nás je Eurovízia najvýznamnejšia hudobná udalosť roka keďže naša kariéra začala samotnou účasťou v Osle 2010. Nie je to pre nás len jedinečná šanca ukázať poslucháčom našu hudobnú tvorbu, ale taktiež šanca byť súčasťou najvýznamnejšej hudobnej udalosti roka.

Prečo ste sa rozhodli vrátiť na Eurovíziu a kedy ste sa tak rozhodli?

Tri roky po sebe sme sa (Moldavsko) nedostali do finále. Budeme reprezentovať Moldavsko ako skúsenejší interpreti a dúfame, že mu vrátime predchádzajúcu slávu.

Ako dlho ste pracovali na tejto piesni?

Nepripravovali sme ju špeciálne pre Eurovíziu, napísali sme ju pre dokončenie nášho druhého albumu. Hneď ako sme skončili sme si uvedomili, že je to ideálny formát pre Eurovíziu. Taktiež sme ju napísali celkom rýchlo, pretože keď máte inšpiráciu, hudba vzniká sama.

Vidíte nejaký rozdiel medzi tohtoročnou účasťou a účasťou v roku 2010, keď ste sa zúčastnili Eurovízie s Oliou Tirou?

Určite áno. Keď sme sa zúčastňovali v roku 2010, boli sme mladí, neskúsení a nevedeli, na čo sa zameriavať. Dnes sme skúsenejší umelci, ktorí videli takmer celý svet a vieme, čo môže prekvapiť a potešiť publikum.

Myslíte si, že „Hey Mamma“ bude mať väčší úspech ako „Run Away“?

Úprimne dúfame, že „Hey Mamma“ uspeje viac ako „Run Away“. Je nemožné porovnávať tieto dve skladby, pretože „Run Away“ sme napísali 7 rokov dozadu. Hudobné trendy sa pravidelne menia každý rok. Dnes, „Hey Mamma“ úplne zodpovedá trendom roku 2017.

Poviete nám viac o piesni „Hey Mamma“? Čo vás inšpirovalo k jej napísaniu?

Za našou novou kompozíciou „Hey Mamma“ stoja rovnaké veci, ako za inými ostatnými a to inšpirácia, dobrá nálada a, samozrejme, práca. Pretože každá jedna pieseň je pre nás ako naše dieťa a chceme, aby ju ľudia mali radi a ocenili ju tak ako my. Hlavným znakom skladby je jej prevedenie, ktoré zahrňuje aktuálne najpopulárnejšie hudobné prvky.

Môžete nám povedať viac o vašom semifinálovom vystúpení. Bude rovnaké ako v národnom výbere, alebo plánujete nejaké zmeny, alebo si to chcete zatiaľ nechať pre seba? Pretože choreografia, ktorú ste mali je úžasná.

Choreografiu si určite necháme, pretože je „srdcom“ celého vystúpenia. Chceli sme v nej vytvoriť ktoré by boli rovnako úspešné ako tanec Epix Sax Guy. Niektoré efekty budú vylepšené, zodpovedajúce eurovíznej scéne v Kyjeve.

Kto je váš all-time favourite eurovízny interpret alebo pieseň?

Veľkým favoritom je pre nás, samozrejme, náš kamarát Alexander Rybak a veľmi sa nám páčil aj Belgičan Loic Nottet. A samozrejme Conchita Wurst na nás urobila neuveriteľný dojem.

Počuli ste už nejakých tohtoročných interpretov? Kto je vás favorit?

Úprimne, boli sme príliš zaneprázdnení prípravami na národný výber, že sme zatiaľ nemali čas vypočuť si iných účastníkov. Ale po tejto otázke sa k tomu určite dostaneme a vypočujeme si ich,

Čo by ste odkázali svojím fanúšikom v Česku a na Slovensku?

Milí naši fanúšikovia – Česi aj Slováci, pevne veríme, že počas nášho euro tour budeme mať možnosť vystúpiť aspoň vo vašej národnej televízii s našou hudobnou tvorbou, kde budeme mať možnosť prezentovať sa o povedať o nás viac. A ako maximum veríme, že budeme mať u vás nejaké koncerty, kde si budete môcť užiť nie len našu tvorbu, ale aj komunikáciu s nami.   



Suntroke Project vystúpia v 1.semifinále 9.mája. 

1 komentár: