Belgicko už má svojho predstaviteľa do Viedne 2015!

V pondelok, 3. novembra 2014, potvrdila verejnoprávna vysielacia organizácia pre frankofónnu časť Belgicka, Radio Télévision Belge Francophone (RTBF), že na jubilejnom 60. ročníku súťaže Eurovision Song Contest, ktorý sa bude konať v rakúskej Viedni od 19. do 23. mája 2015, bude krajinu zastupovať spevák Loïc Nottet. Pre viac informácie si prečítajte článok.


Nottet sa tak stal po Knezovi z Čiernej Hory druhým istým účastníkom budúcoročnej edície Eurovízie. Spevák, rodák z francúzsky hovoriacej južnej časti Belgicka – Valónska, má iba 18 rokov, no už sa stihol na belgickej scéne predviesť vo veľkom štýle. Minulý rok sa umiestnil v tretej sérii speváckej súťaže The Voice Belgique na druhom mieste. Loïc si vtedy získal srdcia belgických divákov najmä jeho verziou skladby Diamonds od barbadoskej divy Rihanny. Talentovaný umelec už stihol aj podpísal nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom Sony Music Entertainment Belgium.

S radostnou správou sa Nottet so svojimi fanúšikmi podelil aj na svojom profile na sociálnej sieti a poďakoval za podporu pred ďalším projektom.
RTBF pristúpila k zmene výberu účinkujúceho pre ESC oproti roku 2014, kedy reprezentant krajiny v Kodani, Alex Hirsoux, prešiel cez národné finále s 30 účastníkmi. V Belgicku sú totiž dve verejnoprávne inštitúcie pre obe časti federácie – flámska VTF a valónska RTBF, pričom obe sa pri výbere speváka do najpopulárnejšej európskej hudobnej súťaže striedajú a ich prístup sa odlišuje. Nottet bol teda zvolený iba interným výberom. S akou skladbou bude krajinu reprezentovať, sa dozvieme čoskoro, koncom mesiaca sa má konať tlačovka RTBF s podrobnosťami o účasti.

Belgicko je jednou zo zakladajúcich krajín Eurovízie a od roku 1956 vynechalo iba tri ročníky súťaže. Zatiaľ jedinou víťazkou pre krajinu Flámov a Valónov je Sandra Kim, ktorá v neuveriteľnom veku 13 rokov zvíťazila so skladbou J’aime la vie ešte v roku 1986. Tým pádom získala pre krajinu možnosť usporiadať v roku 1987 doposiaľ jediný ročník súťaže konaný v „hlavnom meste Európy“, v Bruseli. V posledných rokoch sa belgickí interpreti nepresadzujú veľmi úspešne, z posledných desiatich ročníkov sa iba dvaja interpreti – Tom Dice a Roberto Bellarosa – prebojovali zo semifinále. Mladý Loïc má preto pred sebou veľkú výzvu a už v máji sa dozvieme, ako sa jej zhostil.

Zdroje: esctoday.com, facebook.com/loicnottetvoice, rtbf.be
FOTO: facebook.com/loicnottetvoice

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára