Zážitky z Eurovízie

Ak ste ešte nikdy neboli na Eurovízii, dúfam, že po prečítaní tohto článku sa motivujete a budúci rok sa tam uvidíme vo väčšom počte a pôjdeme tam ako veľká slovenská delegácia :) Spomeniem tu zážitky nielen priamo z arény, ale aj z mesta.



Začnem tým, že som letela z Budapešti priamo do Malmo a po pristátí nám letuška ešte oznámila: "Držte palce ByeAlexovi dnes na Eurovízii. Do toho, Maďarsko!" Chcela aj zaspievať, ale nepoznala text :) Hneď po vystúpení z lietadla nás všade sprevádzali motýle, slogany a plagáty spojené s Eurovíziou, čo si môžete pozrieť aj na obrázkoch.



Z mesta máme mnoho zážitkov, Švédi boli skvelí, vždy nám chceli pomôcť a poradiť cestu do hotela a potom do arény, všetci nás vítali a pýtali sa odkiaľ sme a nech prídeme znovu. V meste nás zastavil zvláštny chlapík s mikrofónom, či mu poskytneme rozhovor, tak sme sa im predstavili, že sme zo Slovenska a pýtal sa nás, či si myslíme, že Európa je naozaj ONE (keďže slogan tohtoročnej Eurovízie je WE ARE ONE), tak sme mu odpovedali, že aj keď sme všetci iní, cez Eurovíziu sme ONE :) 

Hlavná vlaková stanica
Žije tým naozaj celé mesto, väčšina autobusových a vlakových zastávok a výkladov obchodov a kaviarní má tému We are one a vo všetkých novinách sa píše len o Eurovízii.
Euro fan café
Po prehliadke mesta sme sa vybrali pred arénu, kde sme vytiahli už aj slovenské vlajky a ľudia hneď začali reagovať, jedna Britka sa nás pýtala, či sme zo Slovenska a keď sme jej povedali, že áno, ona na to "Ahoj, ako sa máš?" (samozrejme po slovensky ) V aréne nás zastavil aj jeden Austrálčan s tým, či si nás môže odfotiť pre kamaráta Slováka :) Ďalej sme stretli pár Dánov, ktorí boli už navnadení a kričali na nás "Pivo!". Stretli sme ich potom ešte raz a kričali po nás, že Slovensko je najlepšia krajina na svete :) Samozrejme všetci, ktorých som tu spomenula, nám medzi rečou aj povedali, že je veľká škoda, že sa tam tento rok nezúčastňujeme.

Našli sme si už miesta s dobrým výhľadom a rozprávali sme sa po slovensky, na čo jeden chlapík vedľa nás reagoval "Vy rozprávate po slovensky? To by som nečakal, že tu stretnem Slovákov." Bol to proste osud, že sme tam stretli Slováka, síce žijúceho v Írsku. Ten tam bol aj s kamarátom, pôvodne z Izraela, ale už 15 rokov žil vo Švédsku, ale dokonca rozprával pekne aj po slovensky a povedal nás, že "Moja favoritka je Hasprová- Modlitba" :) Medzitým v hale púšťali známe piesne z histórie Eurovízie, prv švédske a potom aj víťazné a tie spievala celá hala, čo bolo úžasné.  

Keď to začalo, bolo to neuveriteľné. Bolo to stonásobne hlučnejšie ako v TV a atmosféra sa nedá opísať. Bolo aj vidno, ktoré národy sú medzi divákmi najpočetnejšie, samozrejme Fínov a Nórov tam bolo najviac, ale aj veľa Nemcov a Holanďanov. Pri nás stáli ešte aj Fíni, Azerbajdžanci, Gréci a Španieli. 

Ak ste prenos pozerali, určite ste videli tú časť, keď Petra Mede oznámila, že je tam s nami aj Natalie z Cascady a španielska skupina El Sueño de Morfeo. Títo automatickí finalisti boli asi 20 metrov od nás, takže sme mali na nich pekný výhľad, aj keď na tribúnu ich doviedli len pár sekúnd pred tým, ako ich mali ukázať na obrazovku a hneď po tom ich odviedli preč.
Agnes

Sprievodný program mal názov "Swedish Pop Voices" a vystúpili tam spevák Darin a aj u nás veľmi známa speváčka Agnes. Títo dvaja to tam naozaj rozbalili, a keď Agnes začala spievať jej najväčší hit "Release me", všetci diváci sa išli zblázniť. Ale bolo to naozaj úžasné, Agnes prišla aj na menšie pódium, ktoré bolo blízko nás, mám ju aj na videu a dokonca sa mi zdá, že mi zakývala do kamery :D



všetci postupujúci
Počas vyhlasovania postupujúcich diváci najviac kričali Suomi (Fínsko), San Maríno, Nórsko, Grécko a keď Petra Mede oznámila, že postupuje Rumunsko, všetci húkali. Podľa atmosféry v hľadisku som čakala, že postúpi aj Izrael a samozrejme aj spomínané San Maríno, tie vystúpenia boli naozaj úžasné, ale nepostúpili. Niektorí diváci za nami dokonca kričali "Slovakia 12 points!"


Každopádne tá atmosféra sa nedá ani opísať, bolo to perfektné a dúfam, že budúci rok sa tam vyberieme vo veľkom počte :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára