„Nessun grado di separazione“ potvrdenou skladbou za Taliansko

Taliansko tento rok tradične hľadalo reprezentanta prostredníctvom Festivali di Sanremo. Víťazom sa stala skupina Stadio so skladbou „Un giorno mi Dirai“. Skupina však hneď po víťazstve oznámila, že sa vzdáva možnosti reprezentácie. Na ďalší deň, 14.februára, prebehla tlačová konferencia televízie Rai1. Počas toho dostala skupina ešte jednu šancu premyslieť si to. Svoje rozhodnutie však nezmenili, tak musela televízia ďalej diskutovať o istom reprezentantovi. Tým sa po vyše 4 hodhinovej dráme stala mladučká Francesca Michielin, ktorá na Sanremo skončila druhá. Francesca ponuku s radosťou prijala a dnes potvrdila aj súťažnú skladbu, s ktorou vystúpila aj na Sanremo a to „Nessun grado di separazione“.

Francesca Michielin sa narodila 25 februára 1995 v meste Bassano del Gappa na severe Talianska. Ako dieťa hrávala na klavíri a neskôr na base. Ako štrnásťročná začala spievať s miestnym gospelom. Má staršieho brata Filippa, vďaka ktorému sa začala zaujímať o rockovú hudbu. Album 19 od britskej speváčky Adele ju inšpiroval k písaniu vlastných piesní, ktoré si potom skladala a hrávala na klavíri.

 Do povedomia divákov sa dostala najmä vďaka víťazstvu v piatej sérii talianskeho X-Factoru. Jej prvý singel „Distratto“ debutoval na najvyšších priečkach rebríčka FIMI Top Digital Downloads. Organizácia Federazione Industria Musicale Italiana (FIMI) dvakrát ocenila tento singel platinovou platňou. Francescin prvý album „Riflessi di me“ vyšiel v októbri roku 2012.

Spolupracovala aj s talianskym rapperom Fedezom, s ktorým nahrala single „Cigno nero“ a „Magnifico“, ktoré v Taliansku dosiahli mimoriadny úspech. Jej druhý singel  „L’amore esiste“ sa vyšplhal do top 10 talianskeho rebríčka. Druhý štúdiový album di20 vyšiel tento rok vo februári a na albume nájdeme aj singel „Nessun grado di separazione“.

Práve s týmto singlom sa Francesca zúčastnila 66.ročníka festivalu Sanremo. Aj napriek tomu, že bola jednou z favoritiek, nakoniec skončila druhá. Víťazom sa stala skupina Stadio. Pravidlá festivalu umožňujú víťazovi účasť aj na Eurovision Song Contest. Túto možnosť však víťaz môže odmietnuť. To stalo v tomto prípade a tak sa vedenie Rai1 na konferencii zhodlo,  že do Štokholmu nakoniec pôjde práve Francesca. Pravidlá festivalu taktiež umožňujú zmenu súťažnej piesne. Túto možnosť však Francesca nakoniec nevyužila. Dnes bola oficiálne potvrdená skladba zo Sanremo a v súčasnosti sa rozhoduje, v akom jazyku skladba zaznie. Francseca by podľa jej slov rada spievala v angličtine.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára