Srbsko rozhodlo! Do Viedne pôjde Bojana Stamenov


Srbský národný výber s názvom „Countdown to Vienna“ to včera v noci dotiahol do úspešného konca v druhej šou finále. Diváci a odborná porota rozhodli, že farby Srbska pôjde hájiť Bojana Stamenov so skladbou "Ceo Svet Je Moj“. Priamy prenos odvysielala televízia RTS.

Bojana Stamenov sa narodila 24.júna 1986 v Belehrade. Hudbe sa venuje od siedmych rokov. Na hudobnej škole vyštudovala tri odbory – gitaru, lutnu a renesančný spev. Žánrovo ju to však vždy skôr ťahalo k bluesu a jazzu. Spolu so svojou sestrou sa snažila preraziť na bluesových festivaloch a karaoke súťažiach. Celonárodnú slávu jej priniesla až účasť v tretej sérii miestneho Talentu v roku 2012, kde skončila štvrtá. Odvtedy je Bojana označovaná za srbskú Arethu Franklin.

V dvojhodinovom priamom prenose z Belehradu vystúpili traja finalisti, Aleksa Jelić, Danica Krstić Bojana Stamenov, po prvýkrát pred divákmi so svojimi súťažnými skladbami. RTS použila systém hlasovania v pomere 50:50 hlasov divákov a odbornej poroty.

Autorom všetkých troch súťažných piesní je Vladimir Graić, ktorý napísal aj srbskú víťaznú skladbu „Molitva“ z roku 2007. O texty sa postarala Leontina Vukomanović, ktorá sa podujala aj na jednom z najpopulárnejších songov „Lane Moje“. S touto piesňou vybojoval v roku 2004 Željko Joksimović druhé miesto pre vtedy ešte Srbsko a Čiernu Horu. 

zdroj: eurovision.tv, escportal.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára