Nina ide "vybojovať" víťazstvo pre Gruzínsko vo Viedni 2015

Gruzínci si zvolili 14. januára 2015 tohtoročného reprezentanta, resp. reprezentantku do Viedne, keďže víťazkou sa stala mladučká Nina Sublatti s piesňou Warrior.


Exotická zakaukazská krajina, ktorá, prísne geograficky vzaté, do Európy ani nepatrí, sa už od roku 2007 pravidelne zúčastňuje Eurovízie. Patrí tak medzi krajiny, ktoré debutovali medzi poslednými, avšak celkovo je možné sledovať, že gruzínski umelci si nevedú zle. Vo väčšine prípadov sa im podarilo prebojovať do finále, čo nie je vždy jednoduché. 

Najviac kontroverzie utŕžil gruzínsky príspevok do Eurovízie v roku 2009, kedy bola zo súťaže skladba We Don't Wanna Put In od Stephane & 3G diskvalifikovaná z pochopiteľných dôvodov, keďže jej názov mnohým pripomínal ruského prezidenta, ktorý bol spojený s rusko-gruzínskym vojnovým konfliktom. Politické motívy na pôdu Eurovízie ale nepatria. Už o rok sa však Gruzínsko vrátilo a Sopho Nizharadze so skladbou Shine získala vo finále 9. miesto, čo predstavuje doposiaľ najlepšie umiestnenie pre "krajinu kláštorov" (vyrovnané o rok neskôr - v roku 2011 - skupinou Eldrine a jej One More Day).

Teraz je tu ale rok 2015. Po dvoch rokoch, kedy súťažiacich vyberala iba interná porota (s neveľkým úspechom, čo kritizovala aj Nina Sublatti), sa gruzínsky národný broadcaster s poetickým názvom Sakartvelos Sazogadoebrivi Mauts'q'ebeli - preto ostaňme radšej pri jeho anglicizovanej skratke GPB - odhodlal zorganizovať aj národné kolo. Výber víťazného kandidáta malo zohľadniť hlasovanie jednak divákov, ako aj odbornej poroty. A nebola to porota hocijaká, sedela v nej víťazka ESC 2013 Dánka Emmelie de Forest či švédsky skladateľ Thomas G:son, ktorý pre rôzne kolá Eurovízie vo viacerých štátoch napísal už 67 piesní, pričom najväčší úspech zožal s víťaznou Euphoria v roku 2012. Vo finále bojovalo 5 interpretov, z ktorých si najlepšie viedla práve 19-ročná Nina Sublatti, keď zvíťazila so skladbou Warrior presvedčivo u divákov aj u poroty.

Ak je vám názov skladby Warrior akýsi povedomý, nie ste na omyle. Je to totiž už druhá skladba s rovnakým názvom, ktorá zatiaľ do Viedne 2015 cestuje, pričom svojho "bojovníka" si už pred Gruzínskom vybrala Malta, reprezentovaná speváčkou Amber Bondin. Bude preto zaujímavé sledovať, ktorá z mladých žien sa dobojuje k lepšiemu umiestneniu.

Kto vlastne ale je Nina Sublatti, že sa v takom mladom veku dostala tak ďaleko? Narodená síce v Moskve, no už zakrátko sa s rodinou presťahovala s rodinou do Gruzínska a už v detstve prejavovala hudobný talent. Svoje vlastné priezvisko Sulaberidze nahradila umeleckým Sublatti a už v roku 2008 začala pracovať ako modelka. Výraznejšie sa však zviditeľnila až v roku 2013, kedy zvíťazila v 8. sérii gruzínskej obdoby speváckej súťaže Idol a.k.a. nášho Slovensko hľadá Superstar (v druhej sérii, ktorá niesla nový názov Saqartvelos Varskvlavi).  

Bitka Warrior vs. Warrior na obzore?
Mladá speváčka priznala, že víťaznú skladbu z januárového národného kola ESC venovala gruzínskym ženám, ktorých silu a odvahu si váži, keďže Gruzínsko ako krajina si toho v minulosti muselo veľa vytrpieť. Sublatti tvrdí, že Eurovízia je pre ňu najmä o "búraní hraníc", keďže inak by sa gruzínski umelci len ťažko prezentovali na európskom trhu. Na provokačné poznámky na kvalitu druhej, maltskej skladby Warrior poznamenala, že ju ešte nepočula. Zdá sa teda, že pri vystúpeniach tejto speváčky, ktorá má mimochodom zatiaľ určite najväčší počet tetovaní na terajšom ročníku, sa budeme mať na čo tešiť!

Zdroje: gpb.ge; escwebs.net; eurovision.tv; wiwiblogs.com
Zdroje médií: facebook.com/nsublatti; georgiancourses.com; wiwiblogs.com; youtube.com

Pozrite si, ako to Nina Sublatti rozbalila na národnom výbere:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára