Finalisti Melodifestivalen 2013

V tomto článku Vám postupne budeme predstavovať všetkých finalistov švédskeho Melodifestivalen 2013.  


Článok bol aktualizovaný po každom semifinále a po druhej šanci. Finále sa bude konať 9.marca v Štokholme. 

Z prvého semifinálového kola 2.februára v meste Karlskrona postúpili speváci David Lindgren a YOHIO.

30-ročný spevák David Lindgren do finále postúpil s piesňou Skyline (autori: Fernando Fuentes, Henrik Nordenback, Christian Fast). Diváci Melodifestivalen si ho určite pamätajú aj z minulého ročníka, kde tiež postúpil do finále, ale skončil na 4.mieste. Svoj prvý album Get started vydal v máji minulého roka.


Ďalším finalistom je 17-ročný spevák YOHIO, ktorý je populárny hlavne v Japonsku ako gitarista skupiny Seremedy. O vstupenku na Eurovíziu bojuje so svojou piesňou Heartbreak Hotel, ktorú napísal spolu s Johanom Franssonom, Tobiasom Lundgrenom, Timom Larssonom a Henrikom Göransonom.



9.februára z druhého semifinále v Göteborgu postúpili Sean Banan a Louise Hoffsten.

Sean Banan postúpil so svojou piesňou Copacabanana, na ktorej spolupracoval s autormi Ola Lindholmom, Hansom Blombergom a Joakimom Larssonom. Sean Banan, vlastným menom Sean Samadi, je pôvodom  z Iránu, s rodičmi  imigrovali do Švédska, keď mal iba 2 roky. Pracoval ako choreograf a tanečný inštruktor. Súťažil už na Melodifestivalen 2012 s piesňou „Sean den förste Banan“, skončil však v Druhej šanci.

Druhou postupujúcou z druhého semifinále je Louise Hoffsten, ktorá na svojej piesni Only the dead fish follow the stream spolupracovala s autormi víťaznej piesne Eurovision Song Contest  2011 (Running scared od Ell & Nikki), Sandrou Bjurman a Stefanom Örnom)




Z tretieho semifinále, ktoré sa konalo 16.2. v meste Skellefteå, postúpili skupiny State of Drama a Ravaillacz.

Skupina State of Drama postúpila s piesňou Falling, ktorej text a hudbu napísali Göran Werner, Sebastian Hallifax, Emil Gullhamn a James Hallifax. Dvaja z nich, Emil Gullhamn a Sebastian Hallifax sú aj členmi kapely spolu so Stefanom Korom, Rickardom Olaussonom a Johnom Isacssonom.

Druhá postupujúca skupina, Ravaillacz, vznikla špeciálne na príležitosť Melodifestivalen. Členmi sú Tommy Körberg, Claes Malmberg, Johan Rabaeus a Mats Ronander. Postúpili s piesňou En riktig jävla schlager, ktorej autormi sú Kjell Jennstig, Leif Goldkuhl a Henrik Dorsin.



Štvrté, a zároveň posledné, semifinále sa konalo 23.2. v Malmö. Mali sme jedinečnú možnosť uvidieť halu, kde sa bude konať aj Eurovision Song Contest 2013! Z tohto kola postúpili Ulrik Munther a Ralf Gyllenhammar.

Favoritom kola bol samozrejme Ulrik Munther, 19-ročný spevák, ktorý sa zúčastnil súťaže Melodifestalen už v roku 2012, kedy so svojou piesňou Soldiers skončil vo finále na 3.mieste. Tento krát o víťazstvo bojuje s piesňou Tell The World I'm Here, ktorej autormi sú nám už veľmi známi Thomas G:son a Peter Boström (autori piesne "Euphoria" od Loreen).

Ralf Gymmelhammar pôsobí na hudobnej scéne už viac ako 25 rokov. Je hlavným gitaristom a spevákom švédskej rockovej skupiny Mustasch, s ktorou vyhral aj cenu Grammis (švédska verzia Grammy Awards). V Melodifestivalen súťaží s piesňou Bed on fire, ktorú napísal spolu s Davidom Wilhelmssonom.











2.3. sa v meste Karlstad konalo kolo Andra Chansen (Druhá šanca), do ktorého postúpili interpreti z tretích a štvrtých miest každého semifinále. Vystupovalo tam teda osem interpretov, z ktorých po prvom kole hlasovania vypadli štyria a štyria postupujúci ďalej bojovali v dvoch dueloch. Víťaz každého duelu postúpil do finále.

Prvým postupujúci z Druhej šance bol Anton Ewald, 19-ročný spevák, tanečník a choreograf, ktorého ste mohli vidieť už na Melodifestivalen 2012, kde bol tanečníkom v piesni Amazing, s ktorou Danny Saucedo skončil na 2.mieste. Anton tentokrát súťaží s piesňou Begging, ktorej autormi sú Fredrik Kempe a Anton Malmberg Hård af Segerstad.



V druhom dueli zvíťazil 22-ročný Robin Stjenberg, ktorý pôsobí v chlapčenskej skupine What´s up!, kde do roku 2009 pôsobil aj Eric Saade, reprezentant Švédska na Eurovízii 2011, kde skončil na 3.mieste. Robin súťaží s piesňou You, ktorú napísal spolu s ďalšími autormi, ktorými sú Linnea Deb, Joy Deb a Joakim Harestad Haukaas.


Zdroj: SVT, internationelldance.se, scandipop.co.uk
FOTO: SVT, esctoday.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára