Novinky z januára 2013

Kvôli prehľadu sme pre Vás pripravili všetky dôležité januárové novinky zo sveta Eurovízie v jednom článku. Dozviete sa mená interprétov niektorých krajín, rozlosovanie krajín do dvoch semifinálových kôl, logo, slogan a meno moderátorky tohtoročnej Eurovízie a informácie o EuroClube.


Loreen neovláda iba európsku hudobnú scénu. Na špeciálny Novoročný program si ju pozvali až do Číny. Televízia HBTV odvysielala 1.januára program, na ktorom víťazka Eurovízie 2012 zaspievala nielen víťaznú pieseň Euphoria, ale aj jej ďalšiu pieseň Sober z debutového albumu Heal.





Pár dní po Novom roku, konkrétne 5.januára, bolo sklamaných mnoho fanúšikov víťazky prvého ročníka Eurovízie (1956), Lys Assie, ktorá po dlhom čakaní oznámila, že sa Eurovízie tento rok nezúčastní. Pre portál escnation.com však potvrdila, že v máji v Švédsku zahrá dôležitú rolu. 

  
17.januára sa konalo rozlosovanie krajín do dvoch semifinálových kôl, ktoré sa budú konať 14. a 16.mája. V prvom semifinále nájdeme tieto krajiny: 
V druhom semifinále sa nachádzajú nasledovné krajiny:
Čo sa týka hlasovania tzv. "Veľkej päťky", v prvom semifinále budú hlasovať Spojené kráľovstvo, Švédsko a Taliansko a v druhom Španielsko, Nemecko a Francúzsko.


V ten istý deň, 17.januára, nám Európska vysielacia únia EBU a švédska televízia SVT predstavili logo a slogan Eurovízie 2013. Slogan "We are one" zdôrazňuje skutočnosť, že spoluprácou môžeme dosiahnuť čokoľvek.


Farebný motýľ, ktorý sa stal logom, predstavuje rôznorodosť Európy a taktiež tzv. motýlí efekt, ktorým chceli tvorcovia zdôrazniť, že aj z malých vecí sa časom môže stať niečo veľké. Eurovízia je tohto živým príkladom, keďže na prvom ročníku sa zúčastnilo iba 7 krajín a v súčasnosti sa to pohybuje každý rok okolo 40 krajín.


21.januára sme sa dozvedeli mená štyroch možných reprezentantov Grécka. Sú to: Thomais Aperg, Aggeliki Iliadi, Alex Leon feat. Giorgina, Koza Mosta feat. Agathonas Iakovidis. 

Síce Eurovíziu v Grécku usporadúva vysielateľ ERT, o národný výber sa stará súkromná televízia MAD TV. Tlačová konferencia sa bude konať v prvom februárovom týždni a okrem prezentácie kandidátov sa dozvieme aj dátum národného finále.

Miestom pre EuroClub sa tento rok stáva Slagthuset. 22.januára to oznámil švédsky vysielateľ SVT a mesto Malmö. Práve v tejto budove sa budú stretávať nielen súťažiaci a médiá, ale aj fanúšikovia. Na obrazovkách v EuroClube sa budú dokonca premietať prvé skúšku súťažiacich, ktoré by inak verejnosť nevidela. Slagthuset bol otvorený v roku 1904, ale kultúrne podujatia sa tu konajú len od roku 1992.

V ten istý deň, 22.januára, sme sa dozvedeli mená ďalších dvoch reprezentantov, konkrétne z Francúzska a Arménska. Obe mená boli vybrané interne.


Reprezentantkou Francúzska sa stala speváčka Amandine Bourgeois s piesňou  L'enfer et moi (text: Boris Bergman, hudba: David Salkin). Arménsko bude reprezentovať Gor Sujyan, spevák rockovej skupiny Dorians. Odborná porota a diváci pre neho vyberú pieseň 2.marca.



26.januára sa konalo dánske národné finále Dansk Melodi Grand Prix 2013. V tomto programe ako hostia mimo iných účinkovali aj bývalí víťazi Eurovízie- Brotherhood of Man (1976), Herreys (1984) a Johnny Logan (1980 a 1987). Finále vyhrala 19-ročná speváčka Emmelie de Forest s piesňou Only Teardrops.

Švédsky vysielateľ SVT 28.januára hostil tlačovú konferenciu, na ktorej bolo oznámené, že jedinou moderátorkou Eurovízie bude tento rok Petra Mede. Petra moderovala švédsky národný výber Melodifestivalen 2009 a v tom istom roku dostala ocenenie Najlepšia komička roka.

30.januára sme sa dozvedeli meno reprezentantky San Marína. Viac si prečítajte na  http://eurovisionclubslovakia.blogspot.sk/2013/01/vlajku-san-marina-vo-svedsku-ponesie.html

Zdroj: eurovision.tv, esctoday.com
FOTO: eurovision.tv, esctoday.com, SVT, ARMTV, amandinebourgeois-officiel.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára